Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
ivan_ladislav_galeta_20091216_1670722324

Sekce PAF Kult se zaměřuje na představování osobností, které svou tvorbu definují jako oblast animace pohyblivého obrazu. Chorvat Ivan Ladislav Galeta, v současnosti vedoucí Katedry animace na Akademii výtvarného umění v Záhřebu, je řazen mezi filmové animátory, experimentální filmaře (představitele strukturálního filmu) a také mezi videoartisty.

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
ivan_ladislav_galeta_20091216_1841903163

Vizuální pyramida vlaku

Každý filmař je v podstatě jednooký kyklop. Nedbána prostor a zatímco bojuje s časem, vidí jenom plochu. Nabízí se metafora dlouhé cesty vlakem, při které se dívá z okna a čeká, až konečně dorazí.

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
galeta_2

Za jeho matematickými a rytmicky složenými výtvory leží rozsáhlý systém odkazů, pohybující se od Jamese Joyce a Platóna ke Stanleymu Kubrickovi a v rámci kabalistické říše čísel a symbolů.

 

 

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
galeta_3

Galetova práce s videem vyniká nejen svou radikálně minimalistickou formou, ale také velmi humorným přístupem. Umělec je zde často vlastním protagonistou.

 

 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Aktivity PAFu v roce 2019 podpořili: Ministerstvo kultury České republiky, Státní fond kinematografie, Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj a Praha 7.

Více v sekci Partneři